Anafilatoksyna

Anafilatoksyna nie traci swoich właściwości trujących przy ogrzewaniu do 56°, przy ciepłotach zaś wyższych rozpada się. Alkohol nie strąca anafilatoksyny. Również inni badacze stali na stanowisku, że w anafilaksji dochodzi do wytwarzania się enzymów, rozszczepiających białko po uczuleniu zwierzęcia. Te enzymy, rozkładając szybko i w znacznej ilości wtórnie wprowadzone białko, powodują powstawanie trujących ciał z rozpadającego się białka i one to warunkują wstrząs. Anafilatoksynę można otrzymać również z rozmaitych bakterii toksyn i innych ciał. Jednym z głównych dowodów teorii Friedbergera jest spadek dopełniacza we krwi we wstrząsie anafilaktycznym. Nicolle wysunął teorię bardzo zbliżoną do teorii poprzedniej, a mianowicie,- że pod wpływem antygenu powstają przeciwciała rożnych rodzajów, to jest koaguliny i lizyny. [hasła pokrewne: choroby somatyczne rodzaje, badanie ige cena, kwasowa erozja szkliwa ]